Brže vašem klijentu

Background Image

Intervju Vahid Vaha

Ja sam spontan pa me možete očekivat i na nekoj većoj svadbi u rodnom kraju.  

Pozdrav portalu hvala što ste se setili i mene.  

BI: Ispraćaj te nam ukratko vašu životnu priču vezanu za vašu muzičku karijeru. 

Vaha: Bavim se muzikom  od 1988 kada sam dobio prvu klavijaturu na poklon od svog oca koji živi i radi u Njemačkoj. Sa tom prvom klavijaturom odlično skidam prve note a ubrzo i skidam skoro sve pjesme Južnog Vetra koji je tad bio trend u našem kraju. Tako da sam 90-tih , početkom 91. godine došao do bolju i savremeniju muzičku opremu i tad sam počeo profesionalno da se bavim javno a čini mi se da je moj prvi javni nastup bio u Selo Grnčare. 

BI: Koju ste muziku tada slušali i dali ste imali svoje muzičke idole? 

Vaha: Moj muzički idoli u nekim mojim početcima bili su Šabana Šaulić Kemal Malovčić od zabavnjaka Zdravko Čolić . Volio sam da slušam i Bijelo Dugme i Dina Merlina,  ali oni koji su tad pratili moj rad znaju da sam u to vreme važio za jednog od boljih klavijaturista u Prizrenu. Da bi kasnije negdje 1993.  počeo pomalo i da pjevušim. 

BI: Kad ste se opredelili za pjevanje? 

Vaka:Odlazim u vojsku gdje sam pjevao u vojnom orkestru tako da sam tu i počeo da usavršavam repertoar ali pošto sam jako brzo napredovao kao vokalni solista ubrzo sam počeo da zapostavljam klavijature i konačno se opredelio  za pjevanje.  

Posle toga odlazim u Inostranstvo gdje sam naravno nastavio da gradim muzičku karijeru.  

Sa odlaskom u Zapadnoj Evropi upoznao sam mnoge vrsne muzičare tako da sam svoj repertoar uskladio tržištu, kao sto znamo tamo se pjevalo za sve narode bivše Jugoslavije. 

Dolaskom u rodni kraj naravno nastavio sam da se bavim muzikom ali pošto je to malo bilo za neke moje želje, odlučio sam da idem korak dalje. Tako da sam se odlučio za Bosnu i Hercegovinu gdje sam bio u Sarajevo sto bi se reklo centar muzičkih dešavanja. 

BI: Vaše iskustvo boravka i rada u BiH? 

Vaka: U Sarajevo stičem mnoga prijateljstva tako da sam na kraju uspeo da se pojavim na nekim glavnim Bosansko Hercegovačkim TV kanalima poput Federalne Televizije, BN Televizije i drugim televizijama.  

Kako sam se borio za svoje mjesto nad estradnim nebom tako su počeli da me prate i mediji, novine i na moju sreću pojavio se i jedan izuzetan čovjek muzički producent koji mi je mnogo pomogao Denis Vanoivac tako da smo snimili prvi album,  pjesme: Kraljica Balkana, Prva Ljubav, Ako nisi srećna samo me potraži i druge… 

Na moju sreću tada sam i upoznao velikane folk muzike kao i menadžere jedan od  njih je i Sabit Saša jedan divan gospodin poznati EX YU menadžer koji me je upoznao sa Šabanom Šaulićem što bise reklo kraljem folka. 

U BiH neretko sam bio u mnogim medijima i u kontaktu sa velikim ličnostima muzike poput Asima Brkana, Kemala Malovčića, Šerifa Konjovića,  Nazifa Gljivu kome sam također  zahvalan jer me tad davno i prvi predstavio široj BiH javnosti u jednoj popularnoj emisiji Gljiva SHOW.  

BI: Kako se vi prilagođavate publici nastupima po Ex jugoslovenskim republikama? 

Vaka: Kako putujemo bivšom Jugoslavijom tako se i publika razlikuje po različitim muzičkim žanrovima. 

Pošto sam ja inače i mnogo proputovao po bivšoj nam državi lako sam se prilagodio svakoj publici bilo da je to publika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske za mene nije problem u Bosni znam da pjevam Bosanske Sevdalinke u Srbiji pjevam dvojke volim makedonske pjesme naravno i naš rodni kraj gdje muzičari uglavnom gaje stil Tallava mislim da mi ni to nije problem , muzika nema granice. 

BI: Pratite li muzičku scenu u rodnom kraju i možemo li vas uskoro očekivati u Prizrenu.  

Vaka: Sviđa mi se kako naši muzičari rade taj stil i rado ih slušam. 

Mene se može svuda očekivati, spontan sam pa što da ne i na nekoj većoj svadbi u rodnom kraju. 

Pozdrav vašem portalu hvala!