Brže vašem klijentu

Background Image

Savjeti pčelara: zašto nam pčele stradaju? 

Ibrahim Ajradini  

Odmah na početsku želim da kažem da pčele nikada ne uginu zbog hladnoće nego zbog bolesti ili zato što nemaju hrane.
Zašto nam pčele stradaju a još nismo ni ušli u zimu ili nam stradaju tokom zime? Dali smo se pitali zašto se uvijek iste greške ponavljaju i svaki puta pokušavamo da opravdamo sebe a nađemo krivicu u nekom drugom ljudskom faktoru ili napadnemo proizvođače lijekova ili kažemo da pogačice nisu kvalitetne ili izmislimo nekog treći faktor, a nikada nismo rekli dali smo mi pogriješili negdje i dali smo nešto propustili. Tačno je daje ljudski faktor ali taj faktor su sami pčelari. Zahvaljujući svom neznanju i neradu veliki broj košnica strada kako na Kosovu tako i u regionu i svake godine se ista priča ponavlja.
Ovo želim da kažem prije savjeta da je pravi  pčelar onaj koji poznaje pčelu kako radi (što bi nas narod rekao “kako diše”) kao što iskusan mehaničar poznaje auto po zvuku motora isto tako i pčelar kad otvori košnicu treba odmah odmah treba da zna kako ona funkcioniše i šta treba da radi ako nešto nije uredu. A u letnjem periodu dosta stvari pčelar može da uoči i pogledom. 
Ovdje želim samo da ukažem zašto nam pčele stradaju i koji su razlozi. Navešću dva najčešća razloga a to su:  kašnjenje sa lijekovima protiv varoe i nepravilno stavljane lijekova u košnici i drugi razlog je hrana u košnici koja često nedostaje ili se pčele kasno hrane pa ne uspiju da kako treba prerade hranu i često bude ne prerađena čak zna i da se ukiseli i takva kasnije izazove nozemu kod pčela pa tako pčelinja zajednice stradaju. Da bi nam pčeline zajednice dobro zimovale potrebno je uraditi sve na vrijeme bez kašnjenja a to je:  čim izvučamo med iz košnice odmah da počnemo sa lijekovima protiv varoe a društva koja nemaju hrane da se na vrijeme prehrane da bi pčele uspješno preradile sirup dok još ima polena i nektara u prirodi da tu hranu obogate i zatvore. U isto vrijeme smo na preradu potrošili ljetne pčele koje treba da uginu uskoro i sačuvamo zimske koje treba da žive do proljeća isto tako iza lijekove protiv varoe a to je od 1-10 jula tada su sve letnje pčele u košnici a i leglo isto ako mi krenemo sa lijekovima protiv varoe tog datuma mi smo uspeli da svedemo varou na minimum već do 1 avgusta tada matica počinje da polaze novo leglo od koje će izlaziti zimske pčele koje žive do proljeća varo njih ne će oštetiti jer je suzbijena na vrijeme tako zimske pčele nam izađu potpuno zdrave i sposobne nisu oštećene od varoe i nisu se trošile na preradu hrane one su potpuno zdrave i sposobne i pčele ne uginu ni u zimi zbog hladnoće nego zbog bolesti ili nemaju hrane. A naši pčelari počnu posle 1 avgusta da počnu tretman protiv varoe čak neki i krajem avgusta tako  varoa ošjteti i uništi zimske pčele ili ne stave kako treba lijekove, ne stave pravu dozu lijeka i one stradaju čak i ne uđu u zimu ili kasno hrane svoje pčele. Hrana se pokvari i ukiseli zimske pčele ne mogu čak ni da je prerade i zatvore. Posle pčelari počnu da napadaju prodavce kako im nisu dali dobri lijekovi i traže kod njih greške a sami su krivi.

Ako želimo da nam budu pčele kako treba onda im dajmo njihovo pravo. Ako kažemo da volimo pčele i da ih uzgajamo iz ljubavi onda njegujmo naše pčele kao vrtlar ružu. U suprotnom je dokaz da sve radimo nazor. Neko sve radi da ništa ne radi, a svaka greška je po našem džepu. Uvijek se kaže bolje je umjeti nego imati.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=C7A94uCgXuM