Brže vašem klijentu

Background Image

Roman online – Stepski vuk

Stepski vuk – Herman Hese

Stepski vuk roman je nemačkog književnika Hermanna Hessea, objavljen 1927. godine. Autor govori o nezadovoljnom i osamljenom intelektualcu Harryju Halleru opisujući njegovo duhovno stanje kroz stalnu borbu između dve suprotstavljene strane, njegove ljudske i vučje prirode.

Roman u samim počecima nije bio prihvaćen od strane čitalaca pa je čak neko vreme bio zabranjen u SAD-u zbog detaljnih opisa upotrebe droga i nepristojnih situacija. Hesse je roman napisao kada je i sam bio u vrlo teškom i depresivnom razdoblju kada ga je mučio osećaj usamljenosti i izolovanosti od sveta. Bio je nezadovoljan građanskim društvom i tehničkom civilizacijom. Pomišljao je na samoubistvo. Roman stiče popularnost tokom 60-ih i 70-ih godina među pripadnicima hipi-pokreta.

Stepski vuk – kratak sadržaj

Harry Haller usamljeni je intelektualac u ranim četrdesetim, ljubitelj književnosti i klasičara poput Goethea i Mozarta. U svom neurednom i usamljenom životu teško može pomiriti svoju divlju prirodu i ideale, surovi vučji nagon, sa građanskim i kulturnim načelima običnog građanina.

Jedne je večeri odlučio utehu potražiti u alkoholu u obližnjoj krčmi “Kod crnog orla” gde mu u ruke dospeva knjižica “Traktat o Stepskom Vuku” koja detaljno opisuje njegov život i njegovo stanje uma što ga potdstče na nova razmišljanja. Harry pomišlja na samoubistvo.

Uskoro u istoj krčmi susreće ženski lik po imenu Hermina koja ga upoznajte sa noćnim životom, kurtizanom Marijom koja mu postaje ljubavnica, plesom i saksofonistom Pablom zbog kojeg Harry počinje ceniti džez. Premda naizgled srećan Harry, ipak oseća kako ga Hermina pretvara u buržuazijskog ništariju gde život gubi značenje.

Tu dolazi do unutrašnjeg Harryjevog previranja između pobunjenog pojedinca i nekog ko se istovremeno nastoji uklopiti u društvo.

Harry se na kraju zaljubljuje u Herminu pa ga Pablo uvodi u svet droge koji je u knjizi opisan kao “mistično pozorište”, a ujedno je odraz Harryjeve psihe. Sledom nadrealnih iskustava poput ubistva Hermine, razbijanja vlastitog odraza u ogledalu i razgovora sa Mozartom, Harry dolazi do novih spoznaja koje ga uče kako se smejati samom sebi i prebroditi svoje krize. Autor stalno opisuje razmišljanja glavnog lika o samom sebi i koja je njegova uloga u svetu.

“Pogled Stepskog vuka pronikao je generalno naše vreme, generalno marljivo prenemaganje, sav štreberaj, svu ispraznost, celu površnu igru jedne umišljene, plitke duhovnosti – ah, išao je pogled nažalost još dublje, išao je dalje nego što je tek pogled na nedostatke i beznadnost našeg vremena, naše duhovnosti, naše kulture. Išao je sve do u srce generalnog dvoumljenja jednog mislioca, možda jednog koji zna, sumnju u dostojanstvo i smisao ljudskog života uopšte.

Mesto radnje: Nemačka
Glavni likovi: Harry Haller, Hermina, Pablo
Autor: Hermann Hesse

Beleške o autoru

Hermann Hesse bio je nemačko-švajcarski književnik, rođen je 2. jula 1877. godine u Calwu u Nemačkoj, a umro je 9. avgusta 1962. u Montagnoli u Švajcarskoj. Hesse dolazi iz porodice evangelističke verske tradicije, ali on je već s 13 godina odlučio da će biti pesnik.

U početku je pisao romantične pesme i priče, a kasnije se ističe kao nemački pripovedač i romanopisac. Jedan od prvih romana “Pod točkom” (1906.) imao je autobiografske elemente. Delo “Peter Camenzind” koje ga je proslavilo kao književnika objavljeno je 1904. godine.

1912. odlazi u Indiju što je uslovilo nastanak dela: “Iz Indije” (1913) i “Sidarta” (1922). Imao je demokratska uverenja i česte pacifističke napise zbog čega odmah po završetku Prvog svetskog rata 1919. odlazi u Švajcarsku te 1921. postaje Švajcarski državljanin.

Hesse se okreće psihoanalizama mladih usamljenika koji se suprotstavljaju društvenim normama i nastaju dva romana “Demijan” (1919) i “Stepski vuk” (1927) koji mu donose svetsku slavu.

Hesse nastavlja u duhu psihoanalitičkih romana i nastaje roman “Narcis i Zlatousti” (1930) pa na kraju njegovo najopsežnije delo, autopistički roman “Igra Staklenim perlama” (1943) napisano za vreme Drugog svetskog rata. 1946. godine Hesse dobio je Nobelovu nagradu za književnost.