Brže vašem klijentu

Background Image

Raif Ademi – intervju

 

Raif Ademi vlasnik i urednik Radio Astre:

Ja sam slučajno vlasnik a radio je svima nama dostupan, narodni radio.

 

 • Kako je sve počelo?
  Igrom slučaja podnio sam zahtijev u radio Prizreni  za prijem da budem spiker i voditelj emisije na bosanskom jeziku. Naišao sam na urednika muzičkog programa Hakiju Krasniqija, inače poznanika a i družili se prije rata. Tada mi je predložio da ne podnosim zahtijev u radio Prizreni nego da to uradim u OSCE ali zahtijevom za odobrenje frekvencije a da kasnije osnujem radio i to prvi na bosanskom jeziku. Hakija nije među nama, ali je iza sebe ostavio radio Helix. Kasnije smo sa diplomiranim elektro inženjerom Safetom Lutvićem instalirali opremu i tako je odprilike počelo 2001. godine.
 • Dali je finansijski isplativo raditi ovaj posao, obzirom na ograničenost tržište i prodor novih tehnologija u polju medija?
  Isplativo nije. Ali radio opstaje uz pomoć države i institucije država. Na primjer u skandinavskim demokratskim državama radi stanice nijesu  oporezovane, ali im je omogućeno da se velike firme reklamiraju tako da im se i njima umanjuje porez na marketing. Ali radio nikad ne izlazi iz mode. Radio je dostupan svima i s’ radiom možeš da radiš dok sa ovim novim tehnologijama se javljaju negativne posljedice po čovječanstvu.
 • Koliko državne institucije i vlasti razumiju značaj vašeg postojanja i djelovanja u ovoj sredini? Postoje li donatori koji vam pomažu?
  U početku nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i dvije do tri godine bilo je izdvajanja sredstava za manjinske medije, a danas se takva praksa uopšte ne pominje. Naglasio bi i to da nekad kad je predizborna kampanja političari posjete radio ali negdje kad je već predizborna šutnja (tišina) e tad je već kasno jer sam ja već objavio Nezavisnoj komisiji za medije da neću da pratim izbore. Državne institucije trebalo bi da se pozabave manjinskim medijima, jer Kosovo kao država je multietnička i multijezička, a podrškom pokazuju da poštuju Ustav i zakone.
 • Šta se tematski izdvaja u interesovanju vaših slušaoca?
  Muzika i marketing prvenstveno. Radio sam i vijesti ali nemam donatora da bi proširio program a kao što sam i gore naglasio institucije bi mogle da doprinesu da zaposlim tri do četiri mlade koji su nezaposlene i imaju ideje, radio bi normalno funkcionisao.
 • Koji su vaši dalji poslovni planovi?
  Planova imam uvijek. Prvenstveno da se radio sluša preko interneta, međutim najviše nam stvara problem neredovno snabdevanje električnom energijom ne samo meni nego i kablovskim i internet provajderima ovdje u Župi. Ponovo je i ovo kritika na državne institucije i kompanije koje su nadležne za normalno funkcionisanje. I ovom prilikom pozivam mlade da svoje ideje mogu slobodno da ih realizuju, jednostavno, dođu u studio radio ASTRA , porazgovaramo i ostvarimo te ideje. Znajte da sam samo Ja slučajno vlasnik a radio je svima nama dostupan, narodni radio.
 • Nešto što vas nismo pitali a smatrate da je bitno.
  Bitno je to da radio, mora da radi i kad ga isključiš da on radi, jer kad ga ti isključiš neko drugi mora da sluša radio zasigurno.

BiznisInfo.net