Brže vašem klijentu

Background Image

Osman Zulji – eto mene uskoro opet u Prizrenu

Razgovor sa uspješnim u svom poslu

Osman Zulji folk pjevač

  • Vas starija publika poznaje kao jednog od prvog pjevača folk muzike na ovim prostorima. Možete li na, nešto više reći o početku vaše karijere.

Kao prvo hvala puno na ukazanom povjerenju za intervju na vašem sajtu.
Tačno je da sam vrlo mlad počeo pjevati već sa 18 godina i u to vrijeme je bilo nas nekoliko pjevača koji smo malo aktivnije radili u Prizrenu i okolini. Tada je bilo malo bolje vrijeme za nas pjevače i muzičare bilo je više posla jer je svadba trajala po 7 dana. Pet dana je bila muzika kod mladoženje a subota kod mlade k’na i onda kao šlag na tortu gočevi kao dobra stara tradicija a sad je sve to u jedan dan natrpano i nema vi[e one čari kao nekad.

  • Kako je tekao dalje vaš životni i estradni put?

Moja karijera počinje 1983 godine u rodnom kraju a 1999. godine odlazim sa familijom u Njemačku gdje i sada živim i radim. Naravno da sam pjevati nastavio i ovdje sa orkestrom Sevdah pod upravom Safeta Muratovića sa kojim uspješno i danas radimo po Evropi.

  • Vašu karijeru karakteriše saradnja sa poznatim producentskim kućama, kako je tekla ta saradnja?
  1. godine sam odlučio da probam ostvariti davnu želju da snimam pjesme sa Južnim Vetrom jer se ta muzika kod nas mnogo slušala kao i u cijeloj tadašnjoj državi i na moju radost ta saradnja se ostvarila i snimio sam CD sa 9 pjesama i 1 obrada pjesme, to mogu samo ja, koju inače pjeva moj kolega prijatelj i idol Kemal Malovčić sa kojim često nastupam na koncertima i evo sad pregovaram za Holandiju i Njemačku za teferiče koji su ovamo postali tradicija.
  • Kako danas vidite folk muziku i muzičare u Prizrenu? Postoje li razlike u načinu izvođenja i kvalitetu muzike u odnosu na region?

Sad kod nas u Prizrenu i okolini je došlo malo do promjene repertoara i nekako je isti kod svih muzičara i svodi se na talava ritam što nije loše ali su neke pjesme zapostavljene ali sve u svemu je to dobro jer narod to voli i podržava.

  • Šta trenutno radite, imate li u planu skorije izdavanje novih pjesama, koncerte?

Osim po Evropi i EX YU često gostujem po Bugarskoj i jako sam zadovoljan kako me dočekuju a jezik nam je dosta sličan pa sam se jako dobro uklopio i uskoro planiram koncerte u Bugarskoj. Krajem februara sam bio u Sarajevu gost u emisiji uživo na Kalman Radiju gdje sam se predstavio publici kao bošnjak sa iz Prizrena sa Kosova jer mnogi tamo i neznaju za Bošnjake na Kosovu. Bio sam gost na Neon TV u Kalesiji i na Hit TV Brčko i jako sam zadovoljan na dočeku u BiH i ako Bog da uskoro idem za Sarajevo.

Zadnju sam pjesmu i spot snimio prošle godine a sad trenutno imam neke druge obaveze ali moguće da uskoro snimim pjesmu o našem rodnom kraju jer sam to sebi i nekim prijateljima odavno obećao a to će biti moj autorski rad kao što sam i pjesmu „Ne budi me Majko“ sam napisao i snimio 1998 godine u Prizrenu. Inače nastupam sa najvećim imenima YU estrade i za nekoliko dana biće reklama za buduće nastupe i ne bih da otkrivam biće objavljeno na mom Oficijalnom Profilu.

Selam svim vašim čitaocima i još jednom hvala na svemu i eto mene uskoro opet u Prizrenu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tRSgJI0JmD8