Danas je u prostorijama kulturnog centra “Yunus Emre” u Prizrenu održana premijera dokumentarnog filma “Priče o nibet muzičarima”.
Film je snimljen u okviru projekta “Priče o nibet muzičarima” koji je podržao Diretorijat kulture omladine i sporta opštine Prizren a u realizacije NVO “Katedra slobodno uma”. Cilj projekta je bio skupljanje i očuvanje priča i starih fotografija sa motivima nibet muzičara. U filmu svoje priče kazuju četiri majstora nibeta usta Nevzat Viqkollari, usta Skender Kapllani, usta Sejfedin Kryeziu, usta Bajram Memishi i profesor Šukrija Gorani.
“Nibet muzika je kulturna tradicija koja traje više od jednog stoljeća, ona je kultna muzika i zaslužuje visoko mjesto u kulturnom nasljeđu ovih prostora. Njena vrijednost je neprocjenjiva i ovo je samo dio našeg doprinosa afirmacije ovog elementa ne materijalnog kulturne baštine Kosova”, su riječi direktora “Katedre slobodnog uma” Masara Šašivari.
Pored filma KSU je presavila i štampanu publikaciju sa prikupljenim pričama i fotografijama.
“Ovo je bilo veliko osvježenje nakon dužeg vremena i stvarno smo uživali u ovakvom jedinstvenom kulturnom događaju” su riječi jednog od posjetioca.
Pre premijere je na violini svirala klasičnu muziku studentica Muzičke akademije u Sofiji Derya Kuka.

Katedra slobodnog uma

Video:

Youtobe : “Priče o nibet muzičarima”

Publikacija:

Publikacija “Priče o nibet muzičarima”