Brže vašem klijentu

Background Image

Nemačka : Za paljenje zastave EU i drugih država do tri godine zatvora

Skrnavljenje strane zastave isti je zločin kao skrnavljenje zastave Nemačke, odlučeno je glasanjem u parlamentu te zemlje Bundestagu u četvrtak.

Javno paljenje zastave Evropske unije ili neke druge države od sada se u Nemačkoj smatra zločinom iz mržnje i onom ko uradi tako nešto preti kazna do tri godine zatvora.

Skrnavljenje strane zastave isti je zločin kao skrnavljenje zastave Nemačke, odlučeno je glasanjem u parlamentu te zemlje.

Isto važi i za himnu EU, Betovenovu Odu radosti.

Ovakav potez usledio je posle pritužbi Socijaldemokratske partije zbog paljenja zastave Izraela na protestu u Berlinu 2017.

Ministarka pravde Kristin Lambreht, članica Socijaldemokratske partije, rekla je da „paljenje zastava nema nikakve veze sa mirnim protestima”. Dodala je da je to probudilo „mržnju, gnev i agresiju” i da je povredilo osećanja mnogih ljudi.

Novi zakon se takođe odnosi i na druge slučajeve skrnavljenja simbola, poput javnog cepanja zastave. Javno prikazivanje nacističke svastike i drugih nacističkih simbola već je zabranjeno u Nemačkoj.

Alternativa za Nemačku, stranka krajnje desnice, osudila je novi zakon zbog „preteranog mešanja u slobodu govora i umetničko izražavanje”.

Skrnavljenje zastave EU u Velikoj Britaniji nije krivično delo. U Francuskoj se za skrnavljenje zastave te zemlje plaća kazna od 7.5000 evra, a zaprećena je i kazna do šest meseci zatvora.

Španija, Italija i Grčka takođe imaju zakone koji zabranjuju skrnavljenje nacionalne zastave.

Izvor: BBC News