Brže vašem klijentu

Background Image

Koronavirus nakratko pročistio vazduh

Kvalitet vazduha se popravlja u zemljama koje se nalaze pod karantinom zbog pandemije uzrokovane širenjem koronavirusa, kažu stručnjaci. Dodaju da je još rano rano govoriti o dugoročnim promenama.

Fotografije američke svemirske agencije NASA pokazuju da je u februaru koncentracija ugljen dioksida (CO2) drastično opala u Vuhanu u Kini, epicentru pandemije Covida-19. Indikatori za kvalitet vazduha u ovom gradu su bili crveni/narandžasti, što je signaliziralo da je vazduh veoma nezdrav, ali su u međuvremenu prešli u plavu boju što je znak da je kvalitet vazduha dobar.

Ugljen diokisid uglavnom proizvode vozila, industrijska postrojenja i termoelektrane.

Međutim, kako je Kina prošla vrhunac svoje krize s koronavirusom, nedavne slike Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju porast emisija ugljen dioksida. ESA je takođe uočila značajan pad emisije ovih gasova na severu Italije, koji je trenutno u izolaciji, prenosi AFP.

Europska agencija za životnu sredinu (EEA) takođe je izvestila da je došlo do sličnih promena u Madridu i Barseloni, gde su španske vlasti naredile samoizolaciju za svoje građane još sredinom marta.

Izvor:N1