Brže vašem klijentu

Background Image

EK nudi 80 miliona eura njemačkoj firmi za razvoj vakcine

Evropska komisija ponudila je 80 miliona eura finansijske podrške njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv korona virusa.

Predsjednica EK-a Ursula von der Layen i komesarka za inovacije i istraživanje Marija Gabriel videovideo vezom su razgovorale s upravom CureVac, a u razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroise Fayolle.

Podrška njemačkoj kompaniji bila bi u obliku garancija Evropske unije za zajam EIB-a, koji se trenutno razmatra u istom iznosu, prenijela je Hina.

“U ovoj javnoj zdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVaca u EU”, rekla je Von der Layen.

Testiranje lijeka u junu

CureVac je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korištenje vakcine – potrebu da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19.

Svoj program razvoja vakcine za COVID-19 njemačka kompanija je već počela i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine, saopćila je EK.

Izvor: balkans.aljazeera.net