Brže vašem klijentu

Background Image

DW: Granice EU ponovo se otvaraju

Sloboda putovanja jedan je od glavnih simbola evropskog ujedinjenja. Zbog korona-pandemije unutrašnje granice Evropske unije bile su zatvorene. Neke se sada ponovo otvaraju, ali postepeno i ne svuda.

Nemačka sada postepeno želi ponovo da otvori svoje granice sa nekim susednim zemljama. Na graničnim prelazima sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom od subote (16.5.) će doduše još biti kontrola, ali samo nasumično. Kontrole se ukidaju na graničnim prelazima sa Luksemburgom, pregovori sa danskom vladom još uvek su u toku. Cilj nemačke vlade je da se od sredine juna ponovo uspostavi potpuno slobodan putnički saobraćaj, najavio je u sredu (13.5.) ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU). S obzirom na to da su savezne nemačke pokrajine te koje izdaju propise koje se tiču karantina, Zehofer im predlaže da ih ukinu za putnike iz drugih zemalja EU.

Ali ublažavanje mera nije isto u svim zemljama. Poljska tako ne planira svoje granice da otvara pre 12. juna. Sa Poljskom i Českom se još uvek vode razgovori o smanjenju graničnih kontrola i propisima koji se tiču karantina. Već od 4. maja, za Poljake koji rade ili studiraju u Nemačkoj i još nekim zemljama ukinut je obavezan karantin. To međutim ne važi za medicinsko osoblje i negovatelje koji su hitno potrebni bolnicama i staračkim domovima u Nemačkoj.

Sa druge strane, još uvek se ne očekuje popuštanje mera za one koji dolaze iz Španije i Italije, zbog naročito velikog broja infekcija u tim zemljama. Španija je čak pooštrila pravila. Španska vlada uvela je dvonedeljni karantin za sve ljude koji od 15. maja ulaze u tu zemlju.

Izvor: DW